Ana SayfaÜrünlerİnsan ve ToplumJean-Jacques Rousseau Meselesi...

Jean-Jacques Rousseau Meselesi – Ernst Cassirer

Satışta!

70,00 100,00

Yirminci yüzyılın en önemli filozoflarından Ernst Cassirer bu kitapta, modern Batı düşüncesinin problem çocuğu Jean-Jacques Rousseau’yu sorguluyor.

Rousseau (1712-1778) ölümünün üzerinden yaklaşık iki yüz elli yıl geçmesine rağmen siyaset teorisinden din ve toplum anlayışına, doğa ve insan tanımından iyi ile kötüyü ele alış biçimine dek olağanüstü derecede belirleyici ve kafa karıştırıcı fikirleriyle hâlâ aramızdadır.

Batı felsefe geleneğinin Nietzsche ile birlikte en enigmatik ismi sayılan Rousseau’yu bir ‘mesele’ olarak gören Cassirer, onun en bilindik eserlerinden ve fikirlerinden başlayarak okurlarına çok kapsamlı bir değerlendirme sunuyor.

Nur Küçük’ün yetkin çevirisi, Peter Gay’in detaylı sunuş metni ve ekleriyle birlikte ilk kez Türkçeye kazandırılan Jean Jacques Rousseau Meselesi, çok önemli bir hatırlatmada bulunuyor. Rousseau’yu anlamak, modern Batı felsefesinin bütün temel ‘mesele’lerini anlamak demektir.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    YAZAR ERNST CASSIRER HAKKINDA

    1874’te Silezya’daki Breslau (bugünkü Wroclaw) şehrinde doğan Alman filozof Ernst Cassirer, akademik öğrenimini Yeni-Kantçılığın hâkim olduğu bir dönemde Marburg’ta aldı. Doktorasını aynı yerde Descartes felsefesi üzerine yaptı (1899).


    1906’da Berlin’deki habilitation’unu tamamlayan Cassirer, Friedrich Wilhelm Üniversitesinde dersler verdi. 1919’da rektörlük de yapacağı Hamburg Üniversitesine profesör olarak atandı. Zamanla kendi sembolizm teorisini geliştirdi ve onu, bilgi fenomenolojisi üzerinden geniş bir kültür felsefesi inşa etmekte kullandı.


    Cassirer, Alman idealizminin 20. yüzyılın ilk yarısındaki en saygın savunucularından ve temsilcilerinden biriydi. 1933’te Nazilerin iktidara gelişinin ardından hem üniversiteyi hem de Almanya’yı terk eden Yahudi filozof 1933-1936 arasında Oxford Üniversitesinde, 1936-1941 arasındaysa Göteborg Üniversitelerinde çalıştı.


    1941’de ABD’ye göç ederek 1943’e kadar Yale, 1943-1945 arasında da Columbia Üniversitesinde hocalık yaptı. Olağanüstü bir üretkenliğe sahip olan Ernst Alfred Cassirer, 13 Nisan 1945’te öldüğünde, ardında onlarca kitap ve yüzlerce makale bıraktı.


    Türkçede yayımlanmış eserleri arasında İnsan Üstüne Bir Deneme, Devlet Efsanesi, Sembolik Formlar Felsefesi I-II- II, Rölativite Teorisi Üzerine Felsefi İnceleme, Sembol Kavramının Doğası, Kültür Bilimlerinin Mantığı Üzerine ve Rousseau, Kant, Goethe gibi birbirinden çok farklı alanlardaki çalışmaları bulunmaktadır.

    Yayın Yönetmeni

    Hikmet Akyüz

    Yazar

    Ernst Cassirer

    Editör

    Hasan Aksakal

    Son Okuma

    Hikmet Akyüz

    Kapak Tasarımı

    Turgut Üneli

    Yayına Hazırlayan

    Turgut Üneli

    Eser Dili

    Türkçe

    Basım Bilgisi

    1. Basım – Mart 2023

    ISBN

    978-605-71256-7-5

    Boyut

    13.5 x 21 cm.

    Sayfa Tasarımı

    Turgut Üneli

    Sayfa Sayısı

    160

    İç Kağıt

    60 gr. Holmen

    Kapak Kağıt

    300 gr mat kuşe