Tüm7 sonuç gösteriliyor

  • Sosyalizm – Max Weber

    Sosyolojinin ve sosyal teorinin kurucularından Max Weber pek çok sebeple kapitalizmin peygamberi kabul edilir.

    Weber’in eserlerinin bilhassa sosyalizmin peygamberi kabul edilen Karl Marx’la birlikte değerlendirilmesi ortaya olağanüstü zenginlikte bir literatür çıkarmıştır. Fakat Marx’ın kapitalizme dair tespitleri tüm detaylarıyla bilinirken Weber’in sosyalizm hakkındaki değerlendirmeleri yeterince tartışılmamıştır.

    Weber’in 1918’de Viyana’da yayınlanan Der Sozialismus adlı incelemesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Bolşevik Devriminin ardından Berlin ve Viyana’da da yükselen devrimci enerjiye istinaden Avusturya Genelkurmayına verdiği konferansın notlarına dayanıyor.

    Sosyalizm başlığıyla dilimize ilk kez İrem G. Şalvarcı’nın kazandırdığı bu metne, yirminci yüzyılın önde gelen Weber uzmanlarından Gert H. Mueller’in kapsamlı analizi aydınlatıcı bir katkı sunuyor.

    Bu kısa ama bilgi dolu eser, “burjuva Marx” olarak da nitelenen Weber’le “kızıl Prusyalı” olarak nitelenen Marx’ı, kapitalizmin mantığıyla sosyalizmin toplum tasarısını birlikte değerlendirmek isteyenler için her bakımdan zihin açıcı bir tartışma vaat ediyor.

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    85.00125.00
  • Aydınlanma Felsefesi – William F. Bristow

    17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa’nın gerçek bir zihin devrimi yaşamasına sebep olan Aydınlanma, özgürlük, ilerleme, hoşgörü, anayasacılık gibi, modernitenin temel prensiplerine dönüşecek bir dizi fikri savunuyordu.

    Daha önceki yüzyılların bireysel ve toplumsal yaşam biçimlerini aşıp yeni bir insanlık tahayyülü sunan bu fikirler, Fransa’da, Almanya’da, Britanya’da ve Amerika’da farklı tonlamaları olan büyük bir entelektüel birikim yarattı.

    Amerikalı felsefeci William F. Bristow bu kısa giriş kitabında Aydınlanma felsefesinin temel meselelerini, Aydınlanma Çağı diye nitelenen dönemin öne çıkan eserleri ve fikirleriyle birlikte ele alıyor.

    Aydınlanmanın “hakikat” arayışını bilim, epistemoloji ve metafizik üzerinden; “iyi” arayışını siyaset, ahlak ve din teorileri üzerinden; “güzel” arayışını ise Aydınlanma estetiği üzerinden ele alan Aydınlanma Felsefesi bu devasa birikime dair kolay okunan, her seviyeden okur için anlaşılır bir zihin haritası sunuyor.

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    85.00125.00
  • Nietzsche’nin Felsefesi – R. Lanier Anderson

    Modern Batı düşüncesinin enigması olan Friedrich Wilhelm Nietzsche bireycidir, perspektivisttir, elitisttir, anarşisttir, varoluşçudur, yaşamsalcıdır, nasyonalisttir, enternasyonalisttir, insanın ahlâken yükselişinin filozofudur, insanın ahlâken çöküşünün filozofudur, romantizmle postmodernizm arasında bir köprüdür; bazen de on dokuzuncu yüzyılla günümüz düşüncesi arasında köprüsüz bir uçurumdur.

    Nietzsche aynı zamanda bir şairdir, denemecidir, filologdur. Nietzsche, her hâlükârda, entelektüel radikalizmin en önemli simalarındandır.

    Friedrich Nietzsche ve dağınık bir görünüm arz eden eserlerinin en önemlisinin hangisi olduğu konusunda da, onun neyin filozofu olduğu konusundaki kadar renkli ve sonuçsuz bir tartışma süregitmektedir.

    Böyle Buyurdu Zerdüşt, Ahlâkın Soykütüğü ya da İnsanca, Pek İnsanca… Hakikaten Nietzsche’nin fikirlerinde de, eserlerinde de gerçek anlamda bir merkez bulmak hiç de kolay değildir.

    Bu nedenle, yazılarının ağırlık noktasının tespit edilemeyişi ile “Nietzsche enigması” adem-i merkeziyet kavramıyla da incelenmeyi hak etmektedir.

    Bu çalışmada Amerikalı felsefeci L. R. Anderson, Nietzsche’yi ve ona dair süregiden tartışmaları bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, aslında Nietzsche’nin zannedilenden çok daha tutarlı ve odaklı bir filozof olduğunu ortaya koyuyor.

    Nietzsche’nin Felsefesi felsefeyle ilgilenen her seviyeden okurlar için önemli ve güncel bir kaynak…

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    85.00125.00
  • Modifiye Masallar – Nazmi Ağıl

    Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü öğretim üyesi, şair ve çevirmen Nazmi Ağıl yakın zamanda Nasrettin Hoca fıkralarını bugünün okurlarına yeniden anlatmıştı.

    Şimdi de dünya edebiyatına mâl olmuş masalları kendine özgü mizahı ve akıcı şiir diliyle tekrar kaleme alıyor.

    Fakat bu defa yolunda gitmeyen bir şeyler var. Çünkü Ağıl, Kurbağa Prens’e Rapunzel’e, Bremen Mızıkacıları’na, Kırmızı Başlıklı Kız’a, Keloğlan’a, Çizmeli Kedi’ye ve daha nicelerine günümüz insanının sorgulayıcı bakış açısıyla yaklaşıp onları popüler kültür öğeleriyle yoğuruyor.

    Böylelikle, tanıdık şekilde başlayan masallar, yepyeni bir yorumla, son derece şaşırtıcı bir sona varıyor.

    Kısaca Modifiye Masallar belirli bir yaşa değil, masalların orijinal hallerini
    bilen, çocuklar başta olmak üzere, her yaştan okura çok renkli ve eğlenceli bir deneyim sunuyor.

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    80.00110.00
  • Spinoza’nın Felsefesi – Steven Nadler

    Modern dünyanın kurucu filozoflarından Baruch Spinoza’nın felsefesi, metafizik, epistemoloji, siyaset felsefesi, ahlak felsefesi, zihin felsefesi ve bilim felsefesi dâhil olmak üzere neredeyse felsefenin her dalını kapsar.

    Spinoza’yı on yedinci yüzyılın en önemli ve özgün düşünürlerinden biri yapan ve eserlerini kalıcı kılan yanı, bu konuların yüzyıllar sonrasında gerçek anlamına kavuşmuş olmasıdır.

    Spinoza’nın felsefesi büyük ölçüde iki kitapta toplanmıştır: Teolojik-Politik İnceleme ve Ethica.

    Günümüzün en önemli Spinoza uzmanı kabul edilen Wisconsin Üniversitesi felsefe profesörü Steven Nadler, bu iki eser başta gelmek üzere, Spinoza’nın düşünce dünyasını ele alıyor ve son derece dinamik üslubuyla meraklıları için harika bir “Spinoza kılavuzu” sunuyor.

    Ulus Baker’in sunuş yazısıyla zenginleşen Spinoza’nın Felsefesi, özellikle üniversite öğrencileri ve yeni başlayanlar için kolay okunan bir başucu kaynağı…

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız. 

    85.00125.00
  • Hegel’in Felsefesi – Paul Redding

    Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) on dokuzuncu yüzyılın en önemli filozoflarından biridir. Alman İdealizminin bu büyük ismi aynı zamanda anlaşılması en zor fikirlerin sahibi olarak da tanınmıştır ve modern dünyadaki birçok felsefi akım Hegel’e ya da Hegelci fikirlere tepki olarak doğmuştur.

    Sydney Üniversitesi Felsefe bölümünden Paul Redding’in bu kısa ve dinamik metni, Hegel’in sıkça yanlış anlaşılan, bazen de hiç anlaşılmayan fikir dünyasını lisans ve lisansüstü öğrencileri için ele alıyor ve Hegel’e dair sonraki okumalar için harika bir başlangıç noktası sunuyor.

    Usta çevirmen Ahmet Fethi Yıldırım’ın akıcı Türkçesiyle dilimize kazandırılan ve Hegel felsefesinin bütün önemli yönlerini ele alan Hegel’in Felsefesi özellikle genç okurlar için ideal bir giriş kitabı…

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    85.00125.00
  • Shakespeare Üzerine – Johann Gottfried Herder

    Johann Gottfried Herder (1744-1803) Aydınlanma Çağının en önemli filozoflarından biridir. Eserleriyle Aydınlanma felsefesine, Alman İdealizmine, Sturm und Drang hareketine, Weimar Klasisizmine ve Alman Romantizmine büyük katkılar sunmuş; başta Goethe gelmek üzere, birçok düşünür ve sanatçıyı derinden etkilemiştir.

    Herder tarih felsefesi, hermenötik, antropoloji, dilbilim, entografya, halkbilim, Kitab-ı Mukaddes incelemeleri ve karşılaştırmalı edebiyat teorisi gibi farklı bilimsel disiplinlerin gelişimine yol açan başlıca isimlerden biri olmasına rağmen, dilimize 250 yıldır çevrilmemiştir.

    Herder’in Shakespeare ve tragedyaları üzerine odaklanan 1773 tarihli bu incelemesi, edebiyat eleştirisi tarihinin en özgün örneklerinden biri ve Shakespeare Çalışmaları alt-disiplininin kurucu metni kabul edilmektedir.

    Antik Yunan ve Elizabeth Çağı tragedyalarını on sekizinci yüzyılın birikimiyle değerlendiren Shakespeare Üzerine, tiyatroyla ilgilenen herkese farklı bir Shakespeare yorumu sunuyor.

    Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.

    85.00125.00